Y-sektionens studienämnd är ansvariga för att informationen på guiden är aktuell. Om du hittar någonting som inte stämmer kan du mejla SNY.

Institution

IMT

Profilansvarig

Marcus Larsson

Huvudområden

Medicinsk teknik

Länkar

Profilhemsida

Senast uppdaterad 2024

SNY har ordet

Det finns inga aktuella kommentarer för profilen. Om du har läst profilen får du gärna kontakta SNY med en kommentar för att förbättra kommande upplagor av Y-arens guide till galaxen.

Inför profilvalen har SNY valt att lägga upp slidesen från de AlumnY-föreläsningar som vi har tillgång till:
Profilföreläsning 2024

Beskrivning

Ny teknik introduceras nu i allt högre takt i sjukvården. Decennier av stora framsteg inom elektronik, optik och informationsteknik har möjliggjort nya diagnos- och behandlingsmetoder. Utvecklingen innebär att vi numera kan diagnostisera och behandla långt fler sjukdomstillstånd än tidigare. Även fortsättningsvis kommer forskningen inom dessa områden att ge nya möjligheter på det medicinska området. Svensk forskning och utbildning i medicinsk teknik och informatik är viktig för att vi ska kunna bibehålla en sjukvård på hög nivå samtidigt som den ger vår industri en fortsatt hög internationell konkurrenskraft.

Medicinsk teknik är tvärvetenskaplig till sin natur, vilket också återspeglas i forskningsinriktningarna på Institutionen för medicinsk teknik (IMT). Dessa är fysiologisk mätteknik, medicinsk informatik och biomedicinsk instrumentteknik. Specialisering mot hälso- och sjukvårdsområdet görs oftast med utgångspunkt från kunskaper i bl.a. elektronik, mätteknik, teknisk fysik, datateknik, datalogi och informatik.

Kunskaper om medicin och medicinsk teknik är också värdefulla vid arbete med hälso- och sjukvårdsorganisation, bioteknik, arbetsmiljöfrågor och trafikmedicin. En utbildning i medicinsk teknik och informatik ger dessutom uppenbara kommunikativa fördelar som ingenjören kan utnyttja och som företagen värdesätter i sina relationer till sjukvården.

Studieprofilen i medicinsk teknik ger en mycket god grund för att bli certifierad medicinsk ingenjör. För denna certifiering, som är ägnad för ingenjörer verksamma i sjukvården, krävs medicintekniska grund- och vidareutbildningskurser om totalt 30 högskolepoäng samt 3 års yrkesverksamhet i sjukvården.

Kurserna i profilen ges av IMT som ligger på Campus US. Detta ger dig som student en god kontakt med sjukvården, dess personal och deras tekniska frågeställningar, vilket är värdefullt och ofta nödvändigt vid projekt- eller examensarbeten. Då ämnet medicinsk teknik är starkt tvärvetenskapligt kommer kurserna att ge studenten tillfälle att använda och fördjupa sina kunskaper från tidigare studier samt tillägna sig specifik kunskap inom områdena medicinsk teknik, medicinsk informatik och biooptik. Exempel på problemområden från kurserna är utveckling av mätsystem för fysiologiska parametrar, medicinsk bilddiagnostik och bildgenerering, mikro- och makroskopisk avbildning, mätning och tolkning av biologiska signaler, biologiska sensorer och datorbaserade journalsystem med beslutsstöd.

Särskilda profilkrav

Profilens obligatoriska kurser framgår av programplanen och de omfattar 36 hp.

Profilens valfria kurser framgår av programplanen och av dessa skall minst 12 hp väljas.

De obligatoriska kurserna inom profilen medför att kravet på 30 hp på avancerad nivå inom huvudområdet Medicinsk teknik är uppfyllt.

Kurskrav

Alla följande kurser:

Analys av bioelektriska signaler
TBMT01 - 6,0 HP - HT2 block 1
Anatomi och fysiologi
TBME04 - 6,0 HP - HT1 block 3
Bildgenererande teknik inom medicinen
TBMT02 - 6,0 HP - VT1 block 3
Fysiologiska tryck och flöden
TBMT09 - 6,0 HP - VT1 block 1
Projektkurs i medicinsk teknik, CDIO
TBMT14 - 12,0 HP - HT1 block 4, HT2 block 4

2 av följande kurser:

Biokemi och cellbiologi
TBME03 - 6,0 HP - HT2 block 2
Biomedicinsk modellering och simulering
TBME08 - 6,0 HP - VT2 block 3
Biomedicinsk optik
TBMT57 - 6,0 HP - HT1 block 1
Matematiska modeller i biologi
TATM38 - 6,0 HP - HT1 block 3
Medicinsk bildanalys
TBMI02 - 6,0 HP - HT2 block 1
Medicinska informationssystem
TBMI19 - 6,0 HP - HT1 block 2, HT2 block 3
Neuronnät och lärande system
TBMI26 - 6,0 HP - VT1 block 2
Signalteori
TSDT14 - 6,0 HP - HT1 block 1
Teknik för intensivvård och kirurgi
TBMT26 - 6,0 HP - VT2 block 1

Kommentarer

Logga in för att kunna läsa och skriva kommentarer.